Wednesday, 2 May 2012

Resepi : Puding Triffle


Sebelum hakak luper biar hakak kongsikan dulu resepi puding triffle yang Suria Amanda minta neh yer..Ekceli bukan hakak taknak kongsikan sebelum neh tapi memandangkan dah banyak belog yang hakak singgah dah buat so macam malas lah nak hupdate resepi neh dah. Tapi dah suria minta hakak posting kan jugak lah yer.

Yang dah terror buat tue bolehlah kongsi-kongsikan tips nak buat triffle jadi lebih dan lebih sedap yer. Yang belum pernah buat boleh cuber nanti..:P

Tapi hakak punyer, version orang malas tau..:P


Bahan-bahan yang hakak gunakan adalah kristal Jelly, Susu cair Ideal, Tepung kastad, strawbery dan kek gulung.

First kena potong kek gulung neh dolu ikut tebal yang kiter nak lah yer.
Kek gulung neh nak perisa aperpon boleh ajer. Hakak ambik kek gulung pandan sebab color diyer cungggg..hijau yang amat menyelerakann..:)


Kek gulung tadi kiter kena susun dalam dulang sampai padat cam gambar kat atas.
Tujuannyer takmo nanti kiter punyer tepung kastad bocor kebawah.Dah tak seni la nanti kek kiter..:P

Tapi kek neh tak best la sebab krim diyer banyak sangat sampai melimpah-limpah pulak..hakak tak suker la krim diyer ekceli tapi tang color hijaunyer memang cung. Next time takleh beli kek yang krim macam neh dah..bukan tak sedap cuma tak best.

dah siap letak dulang kat tepi dulu then kiter buat diyer punyer puding kastad

Tepung kastad neh ader banyak brand kan tapi yang cnn ambik neh diyer punyer kalor mamang kaww..tak cayer tengok nanti...:)

Ocay untuk bancuhan kastad macam neh yer.

1. Ambik 3 sudu besar tepung custard masuk dalam bekas dulu k.Setiap sudu tu mesti penuhkan atau kasik merumbu kataorang.

2. Lepas tue tuangkan 1 tin susu cair Ideal dalam tepung custard kiter tadi

3. kemudian menggunakan bekas tin susu tadi sukat 1 tin air dan tuangkan ke dalam bancuhan tadi

4. Then gula..untuk gula hakak sukat satu senduk kecil gula secara meleper jerk dan tak manis sangat kastad tuh ataupun korunk boleh letak 2 sudu gula. Manis just nice jerk. Tapi kalau suker manis bolehlah tambah gula lagi.

Tapi just nak info Kek roll tuh dah manis tau..kang jely pon manis gak so pepandailah yer.Tapi seeloknyer tang puding tuh takyah manis sangat kott.


Kacau semua adunan tadi sehingga larut dan sebati..

Untuk info jugak tepung custard nie berketol-ketol tau so kena kacau betol-betol.
 So mesti kacau sampai dah tak berketol k. Kacau semua bahan tadi sampai larut *dah tiga kali ulang neh..hehehe*

Kemudian baru masukkan dalam periuk dan masak atas dapur.

Pastikan Api adalah sederhana dan kacau sampai pekat...awas jangan tinggalkan adunan tuh tau kang jadik berketol-ketol lak kat bawah. Tak cung lak kastad ko kang...:P

Kacau sampai adunan dah menjadik pekat dan likat... Bila ah nampak adunan nie meletup-letup tuh terus jerk tutup api.

untuk Info lagik kalau biar atas api lama-lama sangat tepung kastad akan terus pekat dan keras..


Angkat dan tuangkan atas lapisan kek roll kiter tadi dan ratakan.

Now nampak tak color kastad haku ?
Kek hijau dan puding kastad lak kuning...cantekk..!!

Info lagik maser nak tuangkan kastad neh kat kek jangan duduk bawah/dekat kipas yer kang susah nak ratakan kastad tuh sebab kastad akan cepat jadik keras.Nanti kastad jadik tak berapa nak cantik macam bergulung-gulung plak nanti.k.


Lepas tuh bolehlah susunkan buah kat atas puding kastad tadi.Hakak susun buah neh ikut nafsu jerk tapi korunk susunlah ikut akal yer, baru cantek..:)

Untuk buah korunk pilihlah buah yang korunk suker k. Setengah orang letak buah koktail tuh..Tapi hakak tak gemar sangat. Kalo korunk nak taruk buah koktail tuh boleh tapi masukkan air tapisan buah koktail sekali maser buat puding kastad tuh. Sesetengah orang letak air tapisan tuh maser susun kek dan biarkan.

So which one yang beter pon hakak taktaulah sebab tak pernah cuba buat pon guna buah koktail. Kalau korunk buat bolehlah kongsikan maner yang lebih sedap ok..:)

hakak pilih starawbery supaya ader rase manis-manis masam gitu..Selalunya orang taruk buah peach kan.
Sukatilah buah aper nak..:)

Dan untuk Info lagik maser hakak letak buah neh hakak tekan-tekan sikit kasik buah masuk kedalam puding supaya bila letak jelly buah-buah tadi tak terapung dan maser hakak letak buah hakak buat dekat kipas dan biar kat kipas kejap.Nak kasik kastad neh keras sikit sebab hakak tak gemar puding neh lembik..


Step seterusnyer adalah jellynyer plak

1.Masukkan kristal jelly dan campurkan dengan 2 gelas air(400ml air).kristal jelly tuh haku buat satu kotak terus tau.

2.Masak atas dapur, kacau sampai tak berbuih-buih dah dan jelly tue jadik hancur.


Info lagik tak payah bubuh gula lagi dalam bancuhan nie tau coz dia dah siap-siap ade gula dah dalam Jelly tuh..:) Sajer menggatal kasik info takut ader yg taktau...hiks


Dah sebati jelly dan air tuh bolehlah angkat tapi biarkan sejuk sikit kemudian baru dicurahkan atas lapisan kastad/buah tadi.

Seeloknya maser nak masukkan lapisan jelly kat atas tu,masukkan guna sudu dan masukkan Jelly tuh sikit-sikit tak pun nak cepat lagik guna jerk senduk bulat tuh supaya dia tak bolos ke puding kat bawah

Jangan tiru hakak yang nak cepat siap + malas nak cedok-cedok segala tuh yer..buat macam hakak alamatnyer puding jadik tak cung sangat, lapisan terbuka.



Letak Jelly semua sampai cover buah ko tuh yer,Then lepas dah siap tuang Jelly tuh biar kejap sampai sejuk or suam-suam kuku pon bolehlah then baru masukkan dalam esbok *petiais* tau.

Tips Puding Triffle setakat percubaan pertama CNN..*elehhh percubaan pertama baru ponn..:)*

1. Better guna dulang empat segi so nanti senang sikit nak susun buah dan nak potong..dulang bulat neh macam tak chantek lah bila potong.

2. Untuk kek - kena pilih jugaklah sebab kek yang hakak beli neh macam tak best jerk..next time beli kek lain plak.

 3.Untuk buah - Kalau nak guna buah fresh tak boleh nak simpan lama baru nak makan sebab nanti puding dah tak sedap sebab buah jadik lembik dan tak fresh lagik dah. Kalau nak makan lambat-lambat baik guna buah dalam tin ajer lah kot.

4.Untuk pudding kastad – Hakak suka kastad yang keras sedikit kalo lembik dan cair tuh tak leh nak masuk tekak so hakak taruk sukatan air banyak dan kastad sikit macam yang hakak buat kat atas tuh. Semuanya di kacau dahulu sebelum di masak atas dapur,masak sehingga pekat dan likat dengan api sederhana.

5.Untuk kristal jelly – memang kena beli Kristal jelly jugak supaya nanti akan nampak buah-buah kat dalamnyer. Barulah cungg pudding ko nanti.

6.Biar dalam peti sejuk seelok-eloknya 4 jam dan lebih...Baru sedap kalau makan sejuk-sejuk cam tuh.Tapi hakak memang suker makan keras-keras sikit.

7. Kalau nak buat sikit atau dulang kecik ajer ambik sukatan separuh dari sukatan hakak kasik tuh. Kalau nak buat sikittttttt ajer baik takyah buat...hahahahha..

8. ok cukup tips setakat tuh dulu,kang kalo ingat hakak update lain..hahaha..

Bagi hakak Puding triffle neh senang sangat nak buat dan sedap. Kalau rase takder modal atau takde idea nak buat dessert aper untuk tetamu rasenyer puding triffle neh pon ok kot untutk menjamu tetamu. Dah tue senang dan mudah sangat nak buat nyer.Sedap pon sedap.


 Maaf gambar potongan puding tak sempat nak ambik + lupa benarnyer bila dah kelam kabut menyambut tetamu datang..:P

Tapi puding neh agak cantik jugaklah sebab hakak match kan ngan color yg terang menderang plus perasa yang lain-lain. Kek perisa pandan color lak hijau,kastad kolornyer kuning dan Kristal Jelly hakak ambik perisa starawbery jugak dengan buahnyer dan ofcos lercolor merah..resultnyer meriah uolls..!!

Untuk perisa dan rasa terpulanglah pada citarasa masing-masing k.

Yang penting take note pader info dan tips yang hakak kasik tuh yer..:)

Harap lepas follow step yang hakak kasik neh puding triffle yang Suria Amanda buat menjadi lah yer..:P

Kalau tak menjadik jugak hakak minta maaf banyak-banyak yer, memang macam tue jerk hakak buat dan rasenya takder skip step aper-aper dah tue.

Selamat mencuba dear..!!


pssstttt korunk yang dah pernah buat tuh kasiklah cnn komen sikit...janganlah diam ajer...elehhhh takkan kedekut ilmu kotttt....mhuahuahuahuaaa..






 
Thanks for dropping in, Have a nice day alls..!!

~CNN~

32 comments:

nanonano said...

betul2 mengiurkan!!!
mane gmbar yg dh potong???

syanasaid said...

nyummehhh
tgk mcm sonang ja

ct rahani said...

ralit sy baca dr awal smpai abis entry nih.. nampak macam senang tp ntah bila la nk cuba buat.. tq kak sudi share.. lenkali terasa nk buat sy copy je resepi akak ni.. detail sungguh.. :)

AIN NAZRI said...

baru je buat mende ni semalam.. tapi pakai buah laici dalam tin ajerk.. ain guna jelly cap nona kena tambah gula sendiri.. jadi puding jadi manis2 buah ajerk.. harap manis kat kek roll tuh.. hehehe jadilaa kata cubaan pertama.. pasni leh improve..

Lia said...

adoiii sedapnya.. makan masa sejuk2 lak mmg sedap lahh.. yummy.. :)

Hani Syahani said...

Nampak gambo puding yg merah menyala ni terus klik post cnn ni mau bace, tgk warne dh tau sedap! tgk resepi senang beno, tp lm ade mase nak try...:)

Fida Husain said...

sedapnyaa

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam CNN..mmg sedap mkn sejokkkk tp HB k.atie cam xminat jerrrr.
Anak k.atie suka..tggu cuti sekolah br blh buat.
Nk buat & mkn sorang2...mmg xder selera larrr.
baek xyah buat kan?hikhik..tggu anak2 blk dulu...:D

cinnamon.com said...

bestnya,rajinnya cnn masak.

menarik sgt warnanya.

el said...

aku pun nah tgk org buat puding triffle ni..tp mslhnye org umah aku x suka puding2 ni cam mno..tp tgk gambar puding hang mmg ghairah siot...kaler dia sgt2 menawan hatiku..tp mn hat dah potong pya...aiseyyyyyyyyman ekekekeke

SURIA AMANDA said...

thanks for the recipe...mmmuah..muahhh...weekend ni nak cuba..kalau x pandai jugak..mmg x guna jadi mak kan?wakakaka

syiela said...

suka makan tapi amatlah malas nak buat.. nak bergelut ngan dable H lagi.. huhuhu kau bikin air liurku meleleh.. hahahaha so jeles!

ct rahani said...

akak.. ari ni sy linkkan akak punya entry kat blog sy yer.. singgah la nanti.. :)

norhidana said...

mcm senang je tgk akak bt triffle nih... tp tak penah dana try, tkt tak jd.... dana mmg fail kalu kene bt desert3 nih

wan nurul hezrina said...

wahhh kak sodap namoak triffle ko nie.aku nak watlah kalau tak jadi siap ko.huhuhu

atIEsAyAnGkAmU said...

ngeh3....mmg sodap kak..
atie da torai..
ade gak kasi jiran tetangga cube..
cume ckap sedap..

tp bab wat kek gulung sendirik tu...mmg tk gheti la...
beli gheti!! hik3!!

atIEsAyAnGkAmU said...

ngeh3....mmg sodap kak..
atie da torai..
ade gak kasi jiran tetangga cube..
cume ckap sedap..

tp bab wat kek gulung sendirik tu...mmg tk gheti la...
beli gheti!! hik3!!

Mamasya said...

Salam Cik Namnam.dtg kunjungan balas.nampak menawan puding trifles warna merah ni....buat akak rasa nak scoop je masuk mulut...mmg akak peminat puding trifles...

pinkcolour82 said...

yang strawbery nampak sedap.....

mia izzati said...

puding akak ni bila potong mmg macam agar2 tu ke..atau kena ceduk?

CheNamNam said...

Mia Izzati...

a'ahhh bila kiter potong diyer jadik macam agar-agar jerk...makan sejuk2 sedap...:P

Anonymous said...

Really tempting CNN..dah bwat few times tp yg u punye memg cntik,i ada bwat 5 layer sbb ad 2 cakes,cheese n kek gulung..n I bwat 2 castard, 1 coklat,1 biasa..ur recipi inspired me sis..thank u..mohon share.. :-D

Anonymous said...

Guna swiss roll strawberry cantek gak.. buah boleh ganti ngan mixfruits..sekadar kongsi idea

Anonymous said...

sedapnyer tgk..xsabor nk bt blk nie..hehehe...mekasih bg resepi dgn detailnyer..

Anonymous said...

berkobar kobar nk buat ni...hu hu...nnti blik keje nk buat la....

CheNamNam said...

Thanks pada semua positive comment dari Anonymous...:)

Sidratul Muntaha said...

menda yg aku ngidam nak buat tapi mc rumit
so this week proceed dulu dgn cake indulgence
hohoh..

E H J said...

Akak,mekaseh utk resipi.. da buat and sedap!!

aqeyLs said...

akak akak... saya buat baru tadi. rasenye sedap tp kastard tu cair sgt.. sobs. kastard tu mmg x boleh keras ke kak? huhu..

tp kalau tgok yg akak tulis atas ni, kalau nak bg keras letak sikit je kastard & byk air ek?

tq atas tunjuk ajarnye :)

Baizura said...

Assalamualaikum ahkak...kita baru buat petang tadi..tapi karer 'hijjo' ler, coz kite dan guna kek swiss roll pandan, then tu yg kita guna agar2 perisa pandan (NONA) jugak.. =)

kali ke-2 buat arini baru puding die jadik, pestime buat aritu puding die luruh hahaha..(yeappaedaaa)

sy nama kan 'Puding Triffle Jerebu' =)

Anonymous said...

Puding ni nak letak dlm petiais beku atau tingkat bawah.tq

zuraini said...

dah prnh buat..thanks sharing yg ni...nk try wt sbb sblm ni wt kastrd jd lmbik =)
tp sktan sma je..mgkin sbb biar dkt kpas kjp kot..huhu

Post a Comment

Terima kasih sebab sudi tinggalkan komen untuk CNN.
Sayang kamo ketat-ketat..:P