Friday, 17 February 2012

Lost World Of Tambun

Entry coti-coti Malaysia yang tertangguh...:P

Yang best kalau pergi bercoti neh bila dapat tengok kegembiraan dan keriangan anak-anak. Kemaen seronok lagik dua beradik neh dah macam baru terlepas dari kandang dah hahh..Adeq tuhh berlari kehulu kehilir ajer. Jenuh mengejornyer...

Kucing hutan sambut tetamu yang datang..si Adeq pusing ikut jauh sebab takutkan kucing-kucing neh..:P

Harga tiket yang perlu dibayar.Bagi haku terlalu mahal untuk kanak-kanak. Selalunyer tempat-tempat cenggini kanak-kanak separuh harga jerk..

Wristband untuk masuk Lost World Of Tambun. Kena letak Deposit RM10 setiap satu.

memula masuk posing-posing keliling dolu, jenjalan cuci mater dolu.Sebab kang kalau dah start mandi-manda memang susah nak naik dah.

Ader gak permainan bebudak yang macam kat funfair neh tapi kena bayor lah. Satu permainan dua token tak salah haku. Satu token = RM 2.00. koser mak nak layan benda alah nehh...anak-anak haku pon macam tak kisah jerk permainan neh so oklah tue..:)

Tiger Valley. Ader la dua ekor ghimau kat dalam tuh kot plus terlepas sekor kat luar neh hahhh. sempatlah haku snap gambar sekor yang terlepas tuhh...hahahahahaha
ok tak lawak.

dan time petang aderlah tiger show sikit untuk pengunjung.TIGER SHOW????
mhuahuahuahuaa...
ok tak lawak.



Moral dari show tersebut kalau terserempak dengan harimau jangan sesekali lari naik pokok sebab rimau sebenarnyer sangat pantas panjat pokok tau, nak nak kalau ader makanan atas pokok..:P

Nak tunggang kuda pon boleh jugak tapi tak pasti pulak haku kena bayar ker tak untuk tunggang kuda neh. Sebab haku tengok jerk dari luar..


Nie Kawasan mendulang timah. Hanya kanak-kanak yang dibenarkan mendulang.

Nak kayuh-kayuh itik versi ombak rindu pon boleh lah jugak tapi yang neh pon haku tak pasti kena bayar ker tidak sebab haku tak minat nak naik pon.

Dah beranak dua neh berombak rindu atas katil sudahlah kot..:P

Kebetulan time tuh ketapi nak jalan pulak so cargas naik ketapi ronda-ronda sekitar dulu..Nasib ketapi neh takyah bayar kalau tak pokai jugak haku masuk dalam neh...hahahaha


Lepas meronda terus pergi carik makan kat cafe situ-situ. Nasik Ayam sejuk neh luper lak regenyer tapi mahal gak lah..standard waterpark lah tuh.

Masuk dalam neh takleh bawak makanan kecuali susu anak lah kot. Kalo ko pandai sorok makanan dalam beg bolehlah bawa masuk makanan tapi untuk info maser kat pintu masuk nanti staff Lost World akan check beg kiter sebelum kasik kiter masuk.

Eh gigih kot diyer gali-gali haku punyer beg cakap kau..

ABC yang dah ghuper XYZ dah ko...tak sedap sebab ceroi semacam jerk haku rase. Tapi sebab cuaca boleh tahan panas time tuh so layannnnn..

Lepas makan cargas salin baju segala plak untuk mandi. Maser dok makan tuh pon dah sibuk si abang Adeq nak mandi tak tertahan dah.

Bila dah jumper air kemaen hepy lagik dua beradik neh. Enjoy dan hepy sangat. Mandi sampai taknak naik dah. Paling lamer melayan dua beradik neh mandi lah.


Adeq paling suker sangat tepuk-tepuk air pastu tepercik kat muker diyer kemaen hepy lagik..senyap-senyap diyer jilat air yang tepercik tuhh..

memula haku tak perasan tapi dah lamer2 tuh baru menjerit haku kat diyer..geram sungguhh,ader jerk kejer yang diyer buat...:P

Abang suker sangat main air yang macam air hujan tuh.

Dah tak terkawal dah si kecik tuh. Macam kebal air sangat..berlari dalam air tunggang terbalik jatuh.

Dan tragedinyer maser dalam Lost Word neh si Adeq berlari kat tempat dalam dan diyer lemas. Berderau darah haku kejap...Ntah macamner haku terlepas pandang diyer berlari kat tempat dalam tuh..dalam tak dalam paras lutut kiter jerk la tapi untuk adeq dalamlah paras air tuh jadiknyer kan..itu yang buat haku tak perasan kot sebab ingat ocay jerk paras air tuh..Maser tuh En Epai tengah salin baju plak.

Nasib la takder aper-aper budak bertuah tuh dan haku cepat perasan diyer dok tercunggap-cunggap dalam air tuh. Cecepat haku terkam dan angkat diyer..merah padam muker Adeq maser tuh. Lepas tuh diyer insaf kejap. Kejap jerk laaaaa pastu diyer sambung main balik macam tak pernah lemas.huhh...



Benda yang paling Adeq suker adalah main gelongsor neh..sampai bawah jerk ajak naik atas balik.Lenjan En Epai kena buli ngan Adeq..hahaha



Lepas dah habes mandi terus siap-siap pergi petting zoo pulak. Kat dalam tuh jugak. kitaorang naik ketapi sekali lagik sebab malas nak jalan. Macam jauh jugak tempatnyer ngan kolam yang kitaorang mandi tuh.

Petting zoo. semua haiwan yang sesuai untuk bela jerk kat dalam nehh..tapikan ular pun ader..giler kau ular nak bela,haku tengok jerk pon dah geli geleman inikan plak nak pegang dan bela lagik. huhhhhh tidak.

menatang neh memang jinak. Boleh beli makanan kat kaunter dan bagi binatang-binatang kat sini makan.

Paling best dalam neh kat kawasan burung lah. Pelbagai jenis burung,ayam, itik ader, colorful lagik..eksaited abang ngan Adeq tengok dedekat macam tuhh..

kalau dah anak-anak teruja inikan pulak mak nyer..haruslah uols.

Adeq muker tired and cuak pun ader gak biler duduk dedekat burung macam tuh.

Posing kat air terjun lak. Macam ngeri pon ader gak kat air terjun neh sebab terasa "dalam hutan" nyerr...

kemaen kamcing lagik dua beradik nehh..Jalan berpimpin tangan...suker haku tengok.

Lepas keluar dari Petting Zoo tuh kitaorang ronda kejap kat kawasan sekitar. Tetiba terasa luas gak kat dalam tuh...berjalan sampai penat sesambil snap-snap gambar untuk kenangan..

Baru tau kat dalam tuh pun ader hot springs....:)
tapi panas rembang cenggitu takder sorang pon berani berhot springg....terbakor kang

Berposing sebelum keluar dan serah wristband.

Adeq takot kot ngan kucing-kucing nehh..muker diyer cuak giler..:P


ocay kat bawah antara gambar-gambar yang sempat haku hambek time jenjalan sekejap kat kawasan sekitarnyer. itu sikit jerk bukan keseluruhan kawasan yer.Kolam kat lost world neh pun luas gak dan boleh tahan banyak gak kolam-kolam untuk mandi-manda.






Lost World of Tambun nie best lah jugak tapi rasenyer pihak Sunway City kena take note sikitlah pasal harga kat situ:

1) Rasanyer harga tiket perlu dikurangkan especially utk kanak-kanak. RM38, too expensive, plus tak byk permainan untuk bebudak kat dalam tu.Nak naik yang macam funfair tuh pon kena bayar dua token lagik = RM4 lah.

2)Wristband plak kena bayar deposit RM10. Kanak2 pon RM10 gak.kalau return balik wristband tuh maka dapat balik RM10 tuh tapi kalau hilang Wristband plak kena bayar RM55 hengget plus tak dapat deposit tuh balik. So tiket masuk dah RM45 plus dep wristband dah RM55 jadiknyer. Walaupon deposit tuh dapat balik tapi first impression like "mak ai cekik darah betul Lost World neh"...:P

Haku tak paham aper kebaikan wristband neh utk pelanggan.Untung untuk management yerlah kot sebab kalau hilang kena bayarkan * yg bebudak pakaila mudah hilang sebab longgar jer*...tapi macammmmmm yakkkk derr..baik macam before lah yang lekat-lekat gelang kertas tuhh lah..preeee pon pree, senang citer.Ini beria kau kasik canggih itu ini tapi kena bayar itu ini jugak.what the?buat orang takut nak masuk jerk.

3) Makanan pon mahal, yerlah standard harga tempat-tempat macam tuh katernyerkan tapi berpada-padalah..dahlah segala makanan takleh bawa masuk so janganlah up harga makan tuh tinggi sangat kot.Kalau mahal tapi sedap orang tak kisah ini hermmmmm so so ajer dan nasi pon sejuk macam air dalam kolam jugak..

4) Loker kena bayar RM10. giler Mahal rasenyer. Tiket dah mahal, nak sewa loker kena bayar pulak lagi. Sepatutnya, sekali kanla jerk.

Memanglah untung tu penting bagi pihak uols, tapi kepuasan pelanggan macam weouls yang berpendapatan sederhana tapi gigih nak berjalan jugak neh pun penting juga kot.win win lahhh kannn...



Ocaylah itu pandangan peribadi haku jerk yer.Overall selain dari harga yang perlu dibayar rasenya semua ocay kot. Best, enjoy dan anak-anak pon hepy kat dalam tuh..So haku harap entry neh dapat memberi sedikit info untuk korunk yang ader plan nak Lost World Of Tambun ok.

Hepy wekend uols..


Jom Coti-Coti PERAK....!!



Thanks for dropping in, Have a nice day alls..!!

~CNN~

19 comments:

Mama Ema said...

memang harganya mahal..time ema pergi baru-baru ini harga dah camtu..boleh baca kat sini

http://www.emarieys.com/search/label/Lost%20World%20of%20Tambun

el said...

korang x naik pelampung susur air tu ke..aku dulu ms peknenkan alana en. od tulun tolakan ate dah 7bln apekan daya muahahaha..kami nak terjah lagi pasni nk naik gelungsur air tu..ritu kami pi xnek apakan daya diriku tgh mmboyot..en. od xde teman..pasni leh lah meroyan kejap

KhaiRin : anies said...

sapa yg terlbh excited ni? ;)

ct rahani said...

happeningnya.. memang besh la.. bila nk smpai x tau la.. suker tgk pics dua badek tu berpimpin tangan.. sweets sgt!

yana-feehily said...

perghh mahalnya..punya la tknk bg org bawak makanan, abih dia selongkar beg ye..

sama la macam kat gambang akak, locker kena bayar, pelampung pun kena bayar. smua ada deposit. pendek kata semuanya duit...huuu

Masya said...

best sy pun dah pergi.. nak pergi lagi...

Woofer Storm said...

tebaiklah cuti kali ini.teringin je nak pergi..shoot gmbar guna dslr ke?cun ni..

#beringat lain kali,awasi anak2 24 jam sis..bahya skg ni,mcm2 benda boleh berlaku..

fazilzura said...

hihihi aku suke arr gmbo ko yg teruja sakan tu ... cm ko plak yg nk menerkam ye..

sonok tui pi sanun, aku penah lalu je.. x penah lg join2 gedik kt sanun

wehhh , kalau anak lemas bkn ko je berderau , aku leh jd fobia beb ...

Lia said...

wahhh bestnya... lia tak penah pegi lg situ.. :)

cinnamon.com said...

janji anak-anak happy..

atIEsAyAnGkAmU said...

best nyer kak...
mmg tingin nak pegi cni neh.. tp kene tunggu qisya da besar mcm dhamirah..hehhe...

Zana Adieyza said...

mahal jugak eh.. zana x pernha sampai sana lagi.. thn ni kan thn melawat perak, so harap dpt gie cuti2 kat perak thn ni..

p/s: thanks sudi komen kat blog zana..salam kenal dr zana..

Rose Khadijah said...

hai hakak CNN..
sy da bc da entry neh..
hehehhe..

alaaa best nye, jeles..nak pergi juga nak pergi jugak..sy tak smpai lagi..tengoknye macam best dari Bukit Merah tu..ape pun, kene rasa juga nak pergi neh...
dekat ngan umah hakak ker?

wan nurul hezrina said...

seronoknyer aku nengok ko..ank2 mesti hepi..aku tk tkut tgk tigertuh tp tkott tgk ko..bik2 lompat tuh kng terselioh

shuhada said...

hi che nam nam,

thanx for dropping by my blog n leave a comment pasal udang tu..hehhehe..

i dah follow u sweet blog ni n reg in autolink tu jugak...

u stay ipoh ke..i tak penah lg bawak anak ke lost world tambun..pegi ngan anak sedara n family je sebelum ni..hehehe..i orang kuala kangsar..:)

Karukord Jagau's said...

kena bawak duit labih ni...>_<

pijahmazlan said...

salam..sis,..sy student upm..sy wat research skit pasal lost world tambun utk subjek rekrasi..tapi sy xpernah pergi..jd sy amik sedikit sumber maklumat termasuk feedback sis balik ttg kmudahan dgn faktor bayaran utk aktiviti.sy amik cuma utk cadangan penambahbaikkan shja..identiti atau apa2 pasal sis dan blog ni tak didedahkan..harap sis tak kisah..tq sgt2 sebab sudi kongsi pengalaman sis ke LWT..byk info bntu sy..tq so much..

*selamat hari raya..^^,

pijahmazlan said...

salam..sis,..sy student upm dip perhutanan o5..sy wat research pasal lost world tambun untk projek subject rekreasi sy..tp sy xpernah ke sana..jadi sy nak mintak sikit info yang sis kongsikan kat blog ni..lebih2 lg pasal feedback sis ttg harga dgn kemudahan kat sana..sy jus amik suma tu untuk cadangan penambahbaikkan sja..apa2 pasal sis dan blog ni tak akan didedahkan..jd, sy harap sis tak kisah..tq sebab sudi share maklumat ni..byk bantu sy..smoga sis dpt yg terbaik dari Allah sbb dah tlg sy..tqvm..

*selamat hari raya..^^,

Anonymous said...

baru baru nie saya ke lost world dan saya dapati restaurant tak mempunyai sijil halal.

Post a Comment

Terima kasih sebab sudi tinggalkan komen untuk CNN.
Sayang kamo ketat-ketat..:P