Thursday, 12 January 2012

Resepi : Kerabu Pucuk Paku

Sememangnya saya memang penggemar pucuk paku..nak nak kalau kerabu pucuk paku for sure makan bertambah-tambah..compom lauk lain dah tak usik dah.



Resepi my mum.
tiap kali balik kampung mesti ada rase nak makan kerabu pucuk paku..padahal selalu jugak makan kat kedai or buat sendiri.tapi tetap nak makan yang mak buat jugak.

Ajaibnya airtangan ibu..:P

Tapi mak buat beria sangat lah, kalau haku buat simple nak mamposs..nanti haku posting version haku pulak yer..:P


Bahan utama mestilah ado pucuk pakunyer..taugeh suker letaklahh tak suker takyah letak tapi kalau tak letak taugeh macam tak kick sangat lahh...

First celur dulu pucuk paku dengan taugeh tuh yer.celur kejap jerk jgn sampai layu pulak pucuk paku tuh kau kerjakann..biar ianyer fresh lagik best..:P

Bahan yang lain nyer, santan, bawang besar dihiris, cili padi, cili besor, serai , limau dan belacan sikit. Satu lagik haku luper nak ambik gambornyer kerisik kelapa.

ocay serai, cili besor kecik, belacan kasik blend. Masuk garam sikit secukup rasa ajer

Then gaulkan semua bahan diatas tadi bersama dengan kerisik kelapa..

Dah gaul masukkan santan pulak. Ocay tang santan agak-agak lah yer jangan sampai melimpah santannyer..kalau cair sangat tak sedap pulak kang.

Lepas ko rase lah macamner, kalau kurang masin tambah garam sikit kurang lemak buh santan lagik tapi jangan sampai berkuah jadiknyer..

oh lupa satu benda maser neh dah boleh perah asam limau yer..secukup rasa.

Dah tuh masukkan taugeh dengan pucuk paku. Dan gaul rata.hermmmmmmm apa lagik bahan yang haku tertinggal yerk. Itu jerk la kott rasenya...so nanti korunk raselah apa yang tak cukup tuh tambah k...:P

kemudian siap untuk dimakan. Makan pulak ngan nasi panas-panas.wahhhh sedap tuhhhh cakap lu...

Percayalah ianya adalah amat sedap...!!
nak nak pulak ianya resepi mak katernya uiii sedapnyer pasti berganda ouls..!!

cubalahhh...


Thanks for dropping in, Have a nice day alls..!!

~CNN~

11 comments:

Liza said...

telan ayaq liuq bc n3 ni. cheq tgh bpantang belacan xleh mkn. kalau dpt, mau menambah2 jugak rasanya..

ct rahani said...

ari tu ader jiran wat kenduri masak kerabu pucuk paku.. festime makan.. memang sedap.. selama nih layan kerabu mangga jer.. hehe..

Jue said...

Gile besh kak..klu bab2 pucuk paku nie..semua jnis mskn besh!!!!!..celur jeak pun besh wat ulam..cecah budu...weeeeeeeeee besh3

atIEsAyAnGkAmU said...

akak!!
kecur dibuatnyer neh..
pedas2 gitu...menu sehatlgik...

yana-feehily said...

sedapnya hakak oii..meleleh air liur bertimba2 ni...hehe

Lia said...

sedapppnyaaaa... terliur lak tgk pic2 tu.. ehehee

Gieyana said...

perghh sedap tahap dewa! feveret nie..:)

Yan said...

jgn kata kerabu pucuk paku ni... kerabu mangga tupn aku tak penah makan...

tgk masterchef... derang asik wat kerabu je bile da takde idea nak msk.. hehehe

chamizah said...

uwaaaa.... shiela... aku tgk kerabu ko tu.. aku tetibe teringin sgt laaa...ko tau kan aku ade 'isi'... hahahah... bleh gitu? tp siyes aku tetibe ngidam nih... cemane nk wat niii....?

el said...

masyallah sedap nye
febret aku...apa2 yg sangkut ngan kerabu mmg aku suka...leh ratah lagi kau sedapnyeeeeeeeeeeeeeeeee

damha said...

kerabu pucuk paku campur dgn kerang sedap nie...he3333

Post a Comment

Terima kasih sebab sudi tinggalkan komen untuk CNN.
Sayang kamo ketat-ketat..:P